Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Dopis mému oblibenému literárnímu hrdinovi (Saturnin - Zdeněk Jirotka)

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Milý pane Saturnine,
ráda bych Vás požádala o laskavost. Minulý týden jsem propustila služebnou. Měla totiž podle mých, stejně jako možná podle Vašich, měřítek příliš málo dobrodružného ducha. A to není nic pro mě. Já potřebuji ve svém životě trochu vzrušní. Přijměte proto prosím místo mého, jak bych to tak nazvala, aby to nevyznělo urážlivě; řekněme osobního asistenta, které Vám tímto, i když možná trochu netaktně nabízím.

Možná, že by Vás zajímalo, jak jsem se o vás dověděla. Četla jsem totiž vyprávění pana Zdeňka Jirotky o mnohých příhodách, které jste prožil spolu se svými pány. Ráda bych se také dostala na ,,seznam‘‘ těch, kteří s Vámi podnikli některou z Vašich výprav.

Zároveň jsem také četla nakolik posudků od Vašich předchozích zaměstnavatelů. A i když musím připustit, že většina z nich byla převážně záporná a bylo z nich možno vyčíst, že pro soužití s Vámi musí mít člověk zvláštní povahu, přesto přeze všechno to málo kladných výpovědí o Vašich skutcích mi utkvělo v paměti. Slovo od slova, větu od věty… A já bych si ráda na vlastní kůži zkusila, jaké to je, být někým Vašemu srdci a povaze blízkým. Velice ráda bych poznala Váš pověstný smysl pro humor.

Jistě víte lépe než já, jak se to tenkrát odehrálo, když jste jednu z Vašich předešlých chlebodárkyň hodil do kašny a s klidným výrazem ve tváři pronesl: ,, Je prostřeno.‘‘ Fascinuje mě ten nápad, ta odvaha. Chtěla bych se alespoň jedou zachovat tak nebojácně, jako byste se zachoval Vy. Abych se nebála natvrdo vyjádřit svůj postoj bez úvah nad důsledkem. A to je právě jeden z důvodů, proč Vám toto místo nabízím. Mám totiž takovou teorii, že když se mnou nějaký čas budete bydlet pod jednou střechou, pochytím od Vás Vaše způsoby. Přijměte prosím toto místo alespoň nakrátko – ráda bych se s Vámi seznámila.

Když tak po sobě čtu tento dopis, jsem s jeho obsahem zcela spokojená. Vystihuje do detailu moje pocity. Jenom škoda, že ho asi nikdy nebudete číst, protože jste jen Zdeňkem Jirotkou smyšlená bytost. Navzdory tomu jste mě velice ovlivnil. Vždy Vás budu obdivovat a budu se snažit být jako Vy.

S úctou Vaše Markéta Henyšová

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT